De online productuitgaven in Duitsland hebben vorig jaar voor het eerst een daling met dubbele cijfers gekend. De uitgaven bedroegen 79,7 miljard euro, een daling van 11,8 procent ten opzichte van de 90,4 miljard in 2022.
Deze informatie wordt gerapporteerd door het Bundesverband E-Commerce und Versandhandel Deutschland, of kortweg bevh, in een release met de titel “E-commerce-omzet bereikt een dieptepunt”. In 2022 waren de online productuitgaven al flink gedaald met 8,8 procent ten opzichte van 2021.
De Duitse federale vereniging voor e-commerce schrijft de daling toe aan de “lagere bereidheid van consumenten om geld uit te geven”. Vorig jaar gaven consumenten minder online uit, vooral aan boeken, computers, sieraden, schoenen en kleding.
Online zuinigheid
De zuinigheid van Duitse consumenten blijkt online, zo blijkt uit de gegevens van bevh. Het online omzetaandeel in de productverkoop in Duitsland daalde van 11,8 procent naar 10,2 procent. Dit geeft aan dat fysieke retailers het post-corona opnieuw beter hebben gedaan dan hun online tegenhangers. De Duitse online consumentenbestedingen aan diensten stegen vorig jaar echter met 12,7 procent naar 12,7 miljard euro.
Het online omzetaandeel daalde naar 10,2%.
Verbeterde cijfers
Bevh merkt op dat de online omzetcijfers het afgelopen jaar zijn verbeterd. Terwijl de uitgaven in het eerste kwartaal van 2023 met 15 procent daalden, was dit percentage in het vierde kwartaal ruim gehalveerd. Na vijf kwartalen van dubbelcijferige dalingen werd voor het eerst een omzetverliespercentage van één cijfer opgetekend.
Hervatting van de groei
De uitgaven nemen nog steeds af, maar bevh verwacht in de loop van dit jaar een stabilisatie, gevolgd door een hervatting van de groei van de online-uitgaven.
‘Wij verwachten dat de Duitse e-commerce in de loop van het jaar zijn dieptepunt zal bereiken.’
In een gezamenlijke voorspelling verwachten bevh en het EHI Retail Institute een nominale groei van 2,0 procent voor e-commerce in Duitsland, waar Amazon marktleider is.